dimecres, 6 de febrer del 2008

Finestral

25 ABRIL 1934. NOTES LOCALS.

BENEFICI.- El personal de Correus de l'Administració d'aquesta ciutat, prepara un festival benèfic a favor de la llar-Escola d'orfes de funcionaris del ram, el qual tindrà lloc el dia 5 de maig al Teatre Principal. Formaran el programa l'execució musical de les orquestres "Barrot" i "Principal de Balaguer" i la representació de les obres "Les dues filles", un acte, de Santiago Rusiñol; "L'amor amb raqueta", musicada per S. Jou i "Es necessita una oficiala", amb música de F. Barrot. La lletra de les dues darreres, d'un acte cada una, és original d'en Joan Marvà.

No cal dir que donada la finalitat de l'espectacle i la intervenció dels valuosíssims elements que hi prendran part, fa preveure que constituirà un vertader esdeveniment artístic.

25 MAIG 1934. NOTICIARI.

TEATRALS.- El dia 5 del corrent es celebrà al Teatre Principal una vetllada músico-teatral a benefici de la llar-escola d'orfes de funcionaris de Correus, amb la cooperació desinteressada del quadre escènic de l'Orfeó Balaguerí, l'orquestra Barrot i l'orquestra La Principal de Balaguer. Es representà tres obres teatrals: la primera d'en Santiago Rusiñol "Les dues filles", la qual fou interpretada per les senyoretes Barés, Rius, Betbesé (M.), Riasol, Rispa, i els senyors Marvà, Aiguadé i Torruella (J.); la segona es tractava d'una comedieta lírica en un acte, original de Joan Marvà, amb música d'en F. Barrot, "Es necessita una oficiala", la que féu les delícies del públic degut a la seva comicitat i bona interpretació de les senyoretes Rius, Jou, Rispa, Riasol i Torres, i els senyors Villalba, Daviu i Justribó; la tercera, "L'amor amb raqueta", llibre també de Joan Marvà i música de S. Jou, agradà al públic que aplaudí amb entusiasme. En aquesta hi prengueren part ultra els noms esmentats, en Lluís Barrot, que reaparegué a la palestra del teatre amateur.

23 JUNY 1934. NOTICIARI.

NOU BATXILLER.- A l'Institut de València l'ha acabat amb brillants exàmens el jove Lambert López Marvà, nebot del nostre company de redacció d'igual cognom. Com a premi a la seva aplicació vindrà a passar una temporada a Balaguer amb la seva família d’aquí. Nostra felicitació sincera.

NATALICI.- Els esposos Pratdepàdua-Casan han vist augmentada llur família amb un robust infanto que vingué al món el dia 13 del corrent. Enhorabona als venturosos pares.

10 JULIOL 1934. EL TEATRE I LA MÚSICA.

El mestre Manuel Macià està posant música a una joguina còmica en un acte de l'inquiet company Joan Marvà que porta per títol "La campana esquerdada". Sabem que es tracta d'un conjunt d'escenes festives, d'ambient d'estiueig que situa en la sala d'escriptura d'un balneari.

NOTICIARI.

Hem tingut ocasió de veure entre nosaltres a n'Heliodor Calatayud, amb la seva esposa Rosa Pratdepàdua i filles.

10 AGOST 1934. NOTICIARI.

També hem saludat el jove Rafel López Marvà el qual ha vingut a reunir-se per uns dies amb el seu germà Lambert.

EL TEATRE I LA MÚSICA

Hem preguntat a En Manuel Macià, com tenia la partitura de la "Campana esquerdada" llibre original del nostre company Joan Marvà.

- S'està rematant,- ens ha contestat apressadament.

- La donareu a conèixer abans de procedir a la seva estrena?

- D'ací pocs dies reuniré uns quants amics per tal de donar-los-hi a conèixer. Es tracta, però, d'una cosa molt curta, d'un petit assaig que si puc reeixir-ne servirà per a estimular-me a emprendre una obra d'una més gran volada.

25 AGOST 1934. NOTICIARI.

ANANTS I VINENTS.- Estiueja a St. Hilari de Sacalm el nostre redactor Joan Marvà amb la seva família.

31 GENER 1935. NOTICIARI.

CASAMENTS.- El dia 2 de febrer tindrà lloc l'unió matrimonial del jove Pere Vilalta Marvà amb la senyoreta Càndida Salut Folguera. La cerimònia se celebrarà a l'església de St. Jordi de Mollé. Nostra enhorabona.

9 MARÇ 1935. EL TEATRE I LA MUSICA.

- Què hi ha de l'homenatge a Pous i Pagès, amic Aran?...

- .....

- I per final de vetllada?

- Una comèdia d'entreteniment degut a la ploma del company Joan Marvà amb música del mestre Manuel Macià, la lectura de la qual constituí el dia 8 del corrent una impressió optimista. Es titula "La Campana Esquerdada".

- I els actors?

- Tots els aficionats ens han ofert la seva més entusiasta col·laboració. Les Srtes. Rispa, Riasol, Barés, Torres, Betbesé (Manuela) i Rius estan a punt de fer-nos quedar bé.

23 MARÇ 1935. NOTICIARI.

NECROLOGICA.- El dia 16 del corrent, mort a València el senyor Rafel López Ibáñez, espòs de la balaguerina Sra. Maria Marvà. A la família i en especial al nostre company de redacció en Joan Marvà, expressem el testimoni de nostre sincer condol.

EL TEATRE I LA MÚSICA.


Heu's el repartiment de "La campana esquerdada":

CECILIA, Senyoreta Pepeta Torres; TULA, Manuela Betbesé; SRA. MUNDA, Roseta Rispa; SRA. ADELAIDA, Dolors Riasol; RAFEL, Senyor Salvador Baldebey; BERNABÉ, Antoni Baldomà; SR. PLADEVALL, Josep Daviu; SR. IGNASI, Francesc Aiguadé; SR. RAMON, Lluís Barrot; MAITRE D'HOTEL, Albert Molins; ESTANISLAU, Josep Biscarri; QUIMET, Josep Justribò; CARLETS, Manuel Botigué; SR. GELIDA, Josep Rocaspana; CHOR DE JOVES.

10 ABRIL 1935. EL TEATRE I LA MÚSICA.

13 MAIG 1935. EL TEATRE I LA MÚSICA.

Amb el present número, i el fulletó de FINESTRAL, ha començat a publicar-se la comèdia en un acte de Joan Marvà "La campana esquerdada" que tan bona acollida obtingué el dia de l'estrena. La iniciativa ha estat formulada per una colla d'amics que no pogueren assistir a l'estrena, i també el desig de FINESTRAL en vulguer editar llibres d'assaigs, novel·les, comèdies, etc. etc. els quals seran repartits gratuïtament als Srs. subscriptors. D'aquí a poc temps, doncs, es repartirà el primer volum de la Biblioteca FINESTRAL que contindrà com hem esmentat més amunt la comèdia de J. Marvà "La campana esquerdada".

NOTICIARI.

DE SOCIETAT.- La llar del nostre amic i company de redacció, Joan Marvà, s'ha vist enriolada pel naixement d'un formós nen. La nostra felicitació.

27 MAIG 1935.

EL TEATRE I LA MÚSICA

Dos aficionats al teatre, comenten tot prenent cafè, l'incidental polèmica Marvà-Bonet.

- M'ha plagut pel to i la mesura amb què l'han sabut descabdellar. Ja era hora de què veiéssim un xic d'altura en una rèplica i contrarrèplica sobre un fet qualsevol en què hi hagi diferència d'apreciació.

- Cal lamentar solament l’origen que l'ha duta. Si jo tingués de fer una crítica teatral, empraria el guiatge d'en Prudenci Bertrana, d'en Cirera Sormaní, d'en Domènec Guansé, de l'Emili Tintorer, etc... però, mai no prendria per model el crític d'un setmanari, que té la principal preponderància, als salons de cira-botes.

26 JUNY 1935. EL TEATRE I LA MÚSICA.

El distingit artista en Francesc Borràs està acabant el dibuix que ha d'il·lustrar la portada de l'edició que fa "Finestral" de l'obra del nostre estimat company de redacció en Joan Marvà "La Campana esquerdada" la celebrada música de la qual és deguda al mestre M. Macià. Formarà un artístic volum en octau, que molt prompte serà repartit als nostres subscriptors.

29 JULIOL 1935. NOTICIARI.

NOU SERVEI.- Gràcies al zel del Cap de Correus d'aquesta Administració en Joan Marvà, que ha fet la proposta, la "Jefatura provincial" ha creat un servei que funciona des del dia 20, aprofitant l'expedició de la Targarina a les 7 de la tarda, la qual transporta la correspondència dipositada fins a aquella hora, que es cursa per mitjà de les ambulàncies nocturnes de la línia del Nord. A les 8'45 del matí, també s'utilitza el servei de la mateixa companyia, que enllaça a Tàrrega amb el lleuger de Lleida, que arriba a Barcelona a dos quarts d'una de migdia, lliurant-li l'alcanç de matinada.

7 SETEMBRE 1935. EL TEATRE I LA MÚSICA.

En el número passat del nostre periòdic, es procedí al repartiment entre els subscriptors, de l'obre de Joan Marvà, "La campana esquerdada" la qual es representà amb força èxit a la nostra ciutat fa cosa de dos o tres mesos. Aquesta obra de la qual n'han quedat pocs exemplars s'ha posat a la venda al preu de 0'50 ptes. i es pot adquirir a les nostres llibreries.

NOTICIARI.

DE SOCIETAT.- De Vallfogona de Riucorp on han passat 20 dies de vacances, ha retornat el nostre amic i redactor de FINESTRAL, Sr. Joan Marvà.

12 OCTUBRE 1935. EL TEATRE I LA MÚSICA.

Què fan els nostres autors?... S'han adormit, potser?... No senyors. En Salvador Bonet, treballa en un llibre al qual posarà música el mestre Simeó Jou. En Bernaus té a punt d'acabar una farsa que tindrà 5 ó 6 quadres i serà una cosa originalíssima. En Marvà, el nostre company infatigable, en té 7 ó 8 a punt d'estrenar.

En comptes de preguntar-nos que fan els nostres autors, potser valdria més dir, que fan els nostres actors.

25 NOVEMBRE 1935.

AL PAS D'UNA INSÍDIA.

A l'acte de conciliació celebrat en aquest Jutjat municipal el 12 dels corrents, promogut per en Joan Marvà, com a representant de la "Sociedad General de Autores de España", per suposats conceptes insidiosos, vertits per en Josep Mata i Mas de Linyola, relacionats amb l'exercici d'aquell càrrec i que afectaven a l'honorabilitat del primer, el Sr. Mata desmentí i condemnà enèrgicament les manifestacions que hom li atribuïa, fent constar que en cap moment no havia dubtat de la moralitat del demandant en l'administració dels interessos de la "Sdad. Gral. de Autores de España", que representa en aquesta població.

El que ens complaem en fer públic, en honor a la veritat i per a satisfacció del nostre benvolgut company de redacció en Joan Marvà.

14 DESEMBRE 1935, EL CINEMA, EL TEATRE I LA MÚSICA.

Podem anunciar que molt aviat, el nostre company Joan Marvà, farà pública la lectura d'una obra teatral titulada "Hostes vingueren". Es de remarcar la tasca fecunda d'aquest autor local, les obres escrites del qual traspassen ja la vintena.

30 DESEMBRE 1935. NOTICIARI.

LA TERCERA A BALAGUER

Dissabte, dia 21, prop de migdia, s'escampà per la població la nova que el tercer premi de tres milions de pessetes, havia tocat a l'estació de la Sucrera del Segre d'aquesta ciutat.

La noticia es confirmà moments desprès i ja diverses persones mostraven plenes d'alegria pel carrer participacions del número premiat. Del bitllet en el qual ha recaigut el tercer premi n'havia adquirit per valor de 1.500 pessetes la companyia del ferrocarril de Balaguer a Mollerussa, i ha estat repartit en vigèsims per totes les estacions de la línia.

A Balaguer han estat afortunats ultra els empleats de l'estació, els empleats de Correus, un mosso de l'Agència Rúbies (7.500 pessetes) i alguna altra persona que freqüentava sovint aquelles oficines.

A l'oficial de Correus el nostre amic Antoni Villalba, li han tocat 30.000 pessetes; 7.500 al redactor de FINESTRAL i Administrador de Correus d'aquesta ciutat Joan Marvà; 15.000 a l'amic Gassió, cap de l'estació de la Sucrera; 6.000 a Teodor Palau, impressor, i 3.000 a cada un dels carters de la població. No cal dir que a tots a ells i als altres que també han estat afavorits, els noms dels quals no recordem, la nostra enhorabona.

Hom diu que enguany Balaguer jugava 25.000 duros a la rifa de Nadal.